Home Makers Robin Scherpen

Robin Scherpen

Het verhaal van klassiek gitarist Robin Scherpen is er een van donker en licht. Door een aandoening aan zijn ogen was hij niet meer in staat om zijn partituren te lezen. Een even gewaagde als geslaagde oogoperatie dwong hem om bij zijn herstel een behoorlijke tijd in een donkere kamer te verblijven. Op pure intuïtie heeft hij daar zijn scheppingsdrang aangescherpt en zette hij de eerste stappen in het componeren. Daar is nu het album For The Unseen uit voortgekomen.

Altijd al breed georiënteerd, begon hij met het arrangeren van Zuid-Amerikaanse muziek. Robin: “puur op gehoor bracht ik orkestpartijen terug naar sologitaar en daarna ben ik stap voor stap gaan componeren. Aan het einde van die periode in eenzame afzondering in het duister, begon ik beter zicht te krijgen in mijn linkeroog en had ik elf composities geschreven.”

Het album For The Unseen is een eerbetoon aan die afgesloten periode en het besef dat intuïtie het enige is wat hij nodig heeft om te kunnen bestaan als artiest. “Zonder visuele ruis voel ik de volledige vrijheid om vanuit het hart te componeren.” In de muziek die eruit voortgevloeid is neemt hij zijn publiek mee in het donker en weer terug het licht in. Hij vraagt hen zo af en toe hun ogen te sluiten, want vaak zien we zo veel meer zonder te kijken. Dat verhoogt de invoelbaarheid van zijn even aangrijpende als inspirerende verhaal.